Burgonya
vagy sem?
Az
édesburgonya
vagy batáta
(Ipomoea
batatas)
a szulákfélék családjába tartozó gumós növény.
Magyar
elnevezése ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának.
Levelei
szív alakúak, és fiatalok szintén fogyaszthatóak pl. salátába.
Az
édesburgonya alakja lehet gumós vagy hosszúkás, a héja lehet
fehér, sárga, rózsaszín, lila, vagy barna színű, belseje fehér,
sárga vagy lila fajtától függően.
Batáta beltartalmi értékei összehasonlításban
Miért
érdemes fogyasztani?
Mert
kiváló A, B1, B2, B3, B5, B6 vitamin forrás, emellett
C
(15-30
mg/100 g) és
E-vitamin
is található benne.
A
többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2
g/100g fehérjét
tartalmaz,
amelynek összetétele
a tojáséhoz hasonló.
Kitűnő
rostforrás,
számottevő mennyiségben
találhatóak meg benne a különböző ásványi
anyagok.
(kalcium,
vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz
és cink).
Fogyasztása
javítja inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es
típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
Energiatartalma
száz grammban 112 kalória.
Számos felhasználási mód, íme néhány:
(Rövid
ismertető az édesburgonya lehetséges elkészítési módjairól a
teljesség igénye nélkül.)
Minden
fajtájára jellemző, hogy édes gumókról van szó, azonban
a különböző fajták édessége, lisztessége, színe, aromája
eltérő.
Akad mézédes és fűszeresen édeskés típus is.
Tárolása
10-12 C fokon ideális. Így hosszú hónapokig is eláll és közben
egyre édesebb lesz.
Az
elkészítés során alapvetően igaz az összes színű és ízű típusra, hogy lehet
őket sütni és párolni is.
A
sütés lehetőleg tepsiben, kevés
olajat permetezve, vagy vajjal megkenve történjen. A tűzhelyen
forró zsiradékban való sütés csökkenti a batáta egyedi
aromáját így csak az alapízek érződnek.(pl.: a fehér és a
piros gumó közti íz különbség)
Pürésíteni,
vagy párolni szintén mind az öt fajtát lehet. A héjában sütőben vagy lerniben sütött batátából is lehet pürét készíteni, vagy krémes tölteléket pitébe, rétesbe.
Párolásnál
fűszerezni zöldfűszerekkel, ételízesítővel, sóval,
fokhagymával, borssal stb… lehet.
Más-más
fűszerek más ízt szabadítanak fel az elkészítés során. Így
például a krémlevesnek szánt
alapanyagot gyömbérrel, fokhagymával, lestyánnal, esetleg
ételízesítővel fűszerezve pikáns ízű különleges levest
készíthetünk.
A
batátát el lehet még készíteni félbevágva és héjában
sütve.
Mindenféle
rakott hús és rakott zöldségestál
részeként. Finom kolbásszal, baconnal, sült húsokkal
együtt sütve.
Alkalmas
zsemlemorzsás panírral, rántott
zöldségnek is.
Ekkor
panírozás előtt sózni, fűszerezni (fokhagyma, tárkony)
szükséges a vékony szeleteket.
Adalékként
használható (nyersen,reszelve) kenyér vagy
kalács, kelt tészták készítéséhez, mivel fokozza az élesztő
hatékonyságát, így a tészták puhábbak, szépen keltek és
hosszabb ideig tárolhatóak lesznek. (kis mennyiség szükséges,
ezért a sütemény vagy kenyér íze nem változik meg.)
És még megannyi lehetőség...
Néhány ínycsiklandó ötlet oldalt az "Egy kis sütni-főzni való" menüpontban.
És még megannyi lehetőség...
Néhány ínycsiklandó ötlet oldalt az "Egy kis sütni-főzni való" menüpontban.
Egészség-és
környezetvédelem
Vegyszermentesen
termeszthető, így kiváló része lehet az egészségtudatos
táplálkozásnak, miközben a környezetre is jóval kisebb
terhelést ró, nem szennyezve a talajt és a felszín alatti vizeket
növényvédő szerekkel!!!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése