Batáta tápértéke, felhasználása


Burgonya vagy sem?

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a szulákfélék családjába tartozó gumós növény.
Magyar elnevezése ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának.

Levelei szív alakúak, és fiatalok szintén fogyaszthatóak pl. salátába.
Az édesburgonya alakja lehet gumós vagy hosszúkás, a héja lehet fehér, sárga, rózsaszín, lila, vagy barna színű, belseje fehér, sárga vagy lila fajtától függően.


Batáta beltartalmi értékei összehasonlításban




Miért érdemes fogyasztani?

Mert kiváló A, B1, B2, B3, B5, B6 vitamin forrás, emellett
C (15-30 mg/100 g) és E-vitamin is található benne.

A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100g fehérjét tartalmaz, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
Kitűnő rostforrás, számottevő mennyiségben találhatóak meg benne a különböző ásványi anyagok.
(kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink).
Fogyasztása javítja inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.



Energiatartalma száz grammban 112 kalória.



Számos felhasználási mód, íme néhány:

(Rövid ismertető az édesburgonya lehetséges elkészítési módjairól a teljesség igénye nélkül.)


Minden fajtájára jellemző, hogy édes gumókról van szó, azonban a különböző fajták édessége, lisztessége, színe, aromája eltérő. 
Akad mézédes és fűszeresen édeskés típus is.
Tárolása 10-12 C fokon ideális. Így hosszú hónapokig is eláll és közben egyre édesebb lesz.

Az elkészítés során alapvetően igaz az összes színű és ízű típusra, hogy lehet őket sütni és párolni is.
A sütés lehetőleg tepsiben, kevés olajat permetezve, vagy vajjal megkenve történjen. A tűzhelyen forró zsiradékban való sütés csökkenti a batáta egyedi aromáját így csak az alapízek érződnek.(pl.: a fehér és a piros gumó közti íz különbség)

Pürésíteni, vagy párolni szintén mind az öt fajtát lehet. A héjában sütőben vagy lerniben sütött batátából is lehet pürét készíteni, vagy krémes tölteléket pitébe, rétesbe.
Párolásnál fűszerezni zöldfűszerekkel, ételízesítővel, sóval, fokhagymával, borssal stb… lehet.

Más-más fűszerek más ízt szabadítanak fel az elkészítés során. Így például a krémlevesnek szánt alapanyagot gyömbérrel, fokhagymával, lestyánnal, esetleg ételízesítővel fűszerezve pikáns ízű különleges levest készíthetünk.

A batátát el lehet még készíteni félbevágva és héjában sütve.
Mindenféle rakott hús és rakott zöldségestál részeként. Finom kolbásszal, baconnal, sült húsokkal együtt sütve.

Alkalmas zsemlemorzsás panírral, rántott zöldségnek is.
Ekkor panírozás előtt sózni, fűszerezni (fokhagyma, tárkony) szükséges a vékony szeleteket.


Adalékként használható (nyersen,reszelve) kenyér vagy kalács, kelt tészták készítéséhez, mivel fokozza az élesztő hatékonyságát, így a tészták puhábbak, szépen keltek és hosszabb ideig tárolhatóak lesznek. (kis mennyiség szükséges, ezért a sütemény vagy kenyér íze nem változik meg.)

És még megannyi lehetőség...

Néhány ínycsiklandó ötlet oldalt az "Egy kis sütni-főzni való" menüpontban.
 


Egészség-és környezetvédelem

Vegyszermentesen termeszthető, így kiváló része lehet az egészségtudatos táplálkozásnak, miközben a környezetre is jóval kisebb terhelést ró, nem szennyezve a talajt és a felszín alatti vizeket növényvédő szerekkel!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése