Érdekességek, GyFK

Kedves látogató!

Következzen néhány érdekesség, és gyakran feltett kérdés a batátával kapcsolatban.

Érdekességek: 
  • a gumó a tárolás során fokozatosan egyre édesebb lesz a benne lévő keményítő cukorrá alakulása miatt
  • őshazája Ázsia, más források szerint: Dél-amerika (Peru vidéke)
  • létezik dísznövény változata is, dekoratív lila levelekkel és csodás virágokkal
  • saját magunk is megpróbálkozhatunk a nevelésével palántáról, vagy darabolt gumókról
  • a gumókat célszerű vízben hajtatni és 20-25 cm hajtásokat leválasztani az ültetéshez
  • zöld hajtásai,szára akár 2-3 méterre is képes "elvándorolni"
 Lehet-e kisbabáknak adni és mennyi idős kortól?

A batáta kiváló bébiétel alapanyag, kb. 4 hónapos kortól lehet a hozzátáplálás során megkezdeni a fogyasztását, fokozatosan növelve a mennyiséget.

 Hogyan kell tárolni, meddig áll el?
A tárolásra optimális hőmérséklet tartomány 12-15C fok, így kb. 10 hónapig tárolható a felszedéstől kezdve.

Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják?
A diabéteszesek számára jó döntés lehet az étrendjükbe való beiktatás, mivel a hagyományos burgonyával szemben a batáta rosttartalmának köszönhetően lassú felszívódású szénhidrát, így lassabban emeli a vércukor szintet.Egy 2008-ban végzett tanulmány szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.

A batáta tényleg "szupernövény"?
Valóban sokszínű, és finom zöldség, de tápanyagtartalom és betegség megelőző hatás tekintetében  számos túlzó állítással találkozhatunk. A batáta nem csodanövény, de értékes tápanyagai miatt( A,B1, B2, B3, B5, B6, C és E vitamin,  magas rost és ásványi anyag tartalom) érdemes a változatos étrendbe beilleszteni.
 
 Miért kerül többe, mint a krumpli?
 Az édesburgonya bár nevében burgonya valójában nem krumpli, de nem ezért drágább, hanem mert a hagyományos burgonyával ellentétben termeszthető vegyszermentes módon, azonban szedéskor igen sérülékeny, ezért kézi munkával (ásó, villa segítségével) célszerű betakarítani, mert így keletkezik a legkevesebb sérülés és válik hosszan tárolhatóvá , ami nagy előny a géppel betakarított fajtákhoz képest, melyek rövid ideig tárolhatóak csupán minőségromlás nélkül.

Akkor a frissen felszedett batáta nem is finom?
Frissen szedve az első 2-3 hétben még nem igazán édesek a gumók, néhány hét kell neki megfelelő körülmények között raktározva, hogy a keményítőkből cukrokká való átalakulás folyamata beinduljon.
Így válik a batáta hétről-hétre egyre édesebb ízűvé, és lesz tél végére, kora tavaszra "mézédes".

Az áruházi batáta is bio?
Alapvetően az az élelmiszer bio minősítésű, ami megfelel ezen kritériumoknak és szerepel a csomagolásán a bio jelölés, az áruházakban kapható gumók hol import, hol pedig hazai termékek, általában nagyobb gazdaságokból, gépi betakarítással és nem feltétlenül vegyszer mentesen, mivel minél nagyobb monokultúrában termesztik az adott növényt annál komolyabban kell mesterségen úton védekezni a talajlakó kártevők  ellen.

Nevelhetek saját magamnak otthon?
Természetesen, kertészkedéshez kedvet érző, kísérletező batáta kedvelők a termesztéssel is próbálkozhatnak, akár nagyobb dézsában is. 
Ilyenkor fontos a kórokozó mentes palánta beszerzése és az enyhén laza, vagy laza homokos talaj. 

Tényleg nincsenek kártevői?
Ez igy nem igaz, a lombját,levelét valóban kevés károsító támadja, így ellenük nincs különösebb teendő, viszont gumós növényként magát a gumót elég sok talajlakó támadja és fogyasztja jóízűen, ellenük elsősorban biológiai módszerekkel érdemes próbálkozni a védekezésben.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése